SunnyHeat FiR iNfrarood verwarming /

Gezonde warmte, Co2 vrij

Energie zuiniger omgaan en toch veel Comfort middels huidige techniek.
"Meten is Weten"

Gezonde en duurzame methode, de FiR Infraroodwarmte, zoals de zon ons verwarmd.
SunnyHeat iNfrarood specialist wellicht geïmiteerd maar zeker niet geëvenaard (innovatie prijs 2013 Alkmaar filmpje)
zie ook Aero-Therm reflectie bij www.iSoNova8.com

Cv-ketel, geiser en gasfornuis verdwijnen op termijn uit huis

Cv-ketel, geiser en gasfornuis verdwijnen op termijn uit huis. Liander uit Arnhem, de grootste netbeheerder van Nederland, twijfelt of het de komende jaren nog moet investeren in vervanging van verouderde gasleidingen.

 

Gas komt straks niet meer tot aan de woning

Daan Schut (directeur Liander)

,,Gas komt straks niet meer tot aan de woning,'' voorspelt Daan Schut, directeur asset management van Liander. Schut is verantwoordelijk voor Liander; het gas- en stroomnet dat 5,6 miljoen klanten telt.

Schut: ,,Als we van de uitstoot van CO2 af willen, zoals afgesproken tijdens het klimaatakkoord in Parijs, dan hebben we nu als maatschappij de keuze. Nu de gasleidingen in de grond verouderd zijn en grofweg tussen 2020 en 2040 moeten worden vervangen, moet je nu kiezen wat je wilt. Wij starten met een lobby mensen hiervan bewust te maken."

Woningen kunnen volgens Schut in de toekomst worden verwarmd via regionale warmtenetten die op restwarmte van afvalcentrales en bedrijven draaien, warmtepompen, warmte- en koudeopslag en aardwarmte.

Koken kan op stroom. Het afsluiten van gasnetten in de woningen heeft tot gevolg dat Liander het stroomnet moet verzwaren, vanwege het toenemende stroomgebruik in woningen.

 

Want hoe meer mensen van het gasnet afgaan, des te hoger de kosten voor degenen die erop blijven zitten

Daan Schut (directeur Liander)

Andere wijze
Liander vindt dat elk huishouden moet meebetalen aan de omslag naar een andere wijze van woningverwarming. Schut: "Want hoe meer mensen van het gasnet afgaan, des te hoger de kosten voor degenen die erop blijven zitten."

Er zijn zeven miljoen huishoudens aangesloten op het 135.000 kilometer lange gasnet in Nederland. De meeste van de huidige gasnetten in Nederland zijn aangelegd tussen 1960 en 1990. De gemiddelde levensduur van een gasnetwerk is 45 jaar, hoewel sommige netten langer meegaan.

Uiterlijk 2040 moeten de netwerkbedrijven ruim 6000 kilometer aan verouderde en breukgevoelige gasleiding van grijs gietijzer en asbest vervangen. Met een totale vervanging van het gasnet zijn miljarden euro's gemoeid.

Nog wel zinvol
De discussie over de toekomst van aardgas in de woning woedt al een tijdje. Autoriteit Consument en Markt zegt dat 40 procent van de storingen in de gastoevoer het gevolg is van veroudering of slijtage. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt in de recent verschenen nota Transitie naar Duurzaam dat netbeheerders wat gasnetten betreft moeten nagaan of vervanging 'nog wel zinvol is of dat alternatieven moeten worden overwogen'.

Het Delftse onderzoeksbureau CE voorziet dat in 2050 in de acht miljoen gebouwen in Nederland geen aardgas meer wordt gebruikt.

© William Rutten.

Tv-kok Julius Jaspers Dan stappen we toch gewoon over op inductie!
Tv-kok Julius Jaspers snapt het besluit van Liander wel. ,,Gas is ouderwets en delen van Nederland zakken erdoor in elkaar. Vroeger was het ideaal om mee te koken, maar je keuken wordt er vochtig en warm van.

Ik zie dan ook steeds meer inductie, dat is bovendien beter schoon te maken en gaat sneller. Het kost wel wat meer.

Thuis kook ik wel nog steeds op gas. Bij de laatste verbouwing van mijn keuken zou het erg veel geld hebben gekost om krachtstroom aan te leggen, dus dat heb ik toen niet gedaan. Daar heb ik inmiddels wel spijt van."